Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

19 Δεκεμβριου σταματαει η αναλογικη εκπομπη στις τηλεορασεις μας και περναμε στην ψηφιακη εποχη.Η Ξηρολιμνη και η Σκητη δεν θα αντιμετωπισουν κανενα προβλημα στην ληψη των καναλιων καθως με την εγκατασταση του απαραιτητου εξοπλισμου ολοι οι κατοικοι θα ειναι σε θεση να λαμβανουν ψηφιακο σημα στους δεκτες τους.Προβλημα θα αντιμετωπισουν δυστυχως ολα τα υπολοιπα χωρια των Καραγιαννιων,στα οποια θα καθυστερησει η ψηφιακη εκπομπη.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1. Τι θα ισχύσει στις Λευκές περιοχές (χωρίς ψηφιακό σήμα) απο 19/12/2014 ?
 Σχετικά με τις λευκές περιοχές (χωρις ψηφιακό σήμα) θα πρέπει να τονισθεί οτι στις περιοχές αυτές θα συνεχισουν να λειτουργούν σε αναλογική εκπομπή τα κανάλια.  Για παράδειγμα, στο Νομό Κοζάνης και ειδικότερα, στη Γαλατινή, στη περιοχή Σερβίων-Βελβεντού, στα Αλωνάκια Κοζάνης (και ενα κομματι του οικισμου της Σκητης), στο Δρέπανο, στα Κοίλα, στο Καπνοχώρι, στο Χρώμιο Κοζάνης , υπάρχουν ήδη αναλογικοί αναμεταδότες. Σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν κάλο ούτε το αναλογικό σήμα και είχαν εγκατασταθεί μικροί αναλογικοί αναμεταδότες.
Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να κλείσουν το βράδυ της Πέμπτης 18/12/2014, και την επομένη ημέρα να αλλάξουν συχνότητες εκπομπής, ώστε να μην κάνουν παρεμβολές στη ψηφιακή εκπομπή.Πολλές περιοχές λαμβάνουν ψηφιακό σήμα και απο το Χορτιάτη και Πήλιο, οπότε δεν θα πρέπει με τίποτα οι τοπικοί τεχνικοί να ρυθμίσουν τους τοπικούς πομπούς σε κοινές συχνότητες με τα προαναφερόμενα κέντρα εκπομπής (βλέπε τον παρακάτω πίνακα συχνοτήτων).
Στη πόλη της Κοζάνης υπήρχε διαχρονικά πρόβλημα το τοπικό αναμεταδώτη στη περιοχή Σερβίων-Βελβεντου που λειτουργούσε σε λάθος συχνότητες ολα τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης ενδέχεται σε κάποιες περιοχές να υπάρχει ψηφιακό σημα άσχετα με το αν σήμερα οι χάρτες το εμφανίζουν χωρίς ψηφιακό σήμα. Ενδεχομένως να ισχύσει και το αντίθετο, δηλάδη να μην υπάρχει στη πραγματικότητα ψηφιακό σημά αλλα οι χάρτες το εμφανίζουν…
2. Ποιά Λύση μπορεί να εφαρμοστεί στη Δυτ. Μακεδονία ?
Σχετικά με το πότε θα καλυφθούν οι λευκές περιοχές με ψηφιακό σήμα. Επειδή πολλά ακούγονται απο ντόπιους πολιτικούς παράγοντες ότι θα πρέπει η DIGEA να καλύψει και το τελευταιό χωριουδάκι αυτό δεν ισχύει διότι »η υποχρέωση πληθυσμιακής κάλυψης της Digea, βάσει της σύμβασής της, ανέρχεται στο 95%, ποσοστό που υπερκαλύπτεται από τον χάρτη συχνοτήτων που καλείται να εφαρμόσει». Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ΝΕΡΙΤ, ως καθολικός τηλεοπτικός πάροχος, θα πρέπει να καλύψει το 98% γεωγραφικά (που αντιστοιχεί στο 99,5% των πολιτών), ενώ η Digea, ως ιδιώτης πάροχος θα πρέπει να καλύψει το 95% γεωγραφικά (που αντιστοιχεί σε ποσοστό υψηλότερο του 98% πληθυσμιακά).
Η άλλη λύση είναι να κάλυψει το Κράτος το κόστος για τις λευκές περιοχές μέσω κονδυλίων τύπου ΕΣΠΑ. Σε άλλες περιοχές πχ στη Θρακη ακούγεται ότι θα βρεθούν χρήματα μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης, Η Δυτ, Μακεδονια όμως δεν ανήκει στις επιλέξιμες περιοχές.
Η καλύτερη λύση για να καλυφθούν τάχυστα οι Λευκές Περιοχές είναι μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδόνιας και των Δήμων της. Ο κάθε Δήμος θα διαπιστώσει ποιές περιοχές δεν έχουν ψηφιακό σήμα και μετά η Περιφερεια θα κλήθει (δεδομένης της έλλειψης πόρων απο πλευράς Δήμων) να καλυψει το κόστος αγοράς των μηχανημάτων που ονομάζονται gap fillters. Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδόνιας άλλωστε έχει και την εμπειρία εγκαταστασης μηχανημάτων αναλογικής εκπομπής του εκκλησιαστικού καναλιου 4Ε,(βλέπε τοπικα δημοσιευματα) κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν ήδη απο το περασμένο καλοκαίρι να δώθουν για ψηφιακά gap filters για τις λευκές περιοχές.
Σύμφωνα με το νόμο οι δήμοι προμηθεύονται τον εξοπλισμό και oι πάροχοι υπηρεσιών δικτύου (ΝΕΡΙΤ και Digea) δίνουν τις τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσουν τεχνικά στην εισαγωγή του δικτύου κάλυψης.


3. Πως θα γίνει η Ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ στη Δυτική Μακεδονία ?

Επιπλέον υπάρχει ένα αλλό ζήτημα με τη ψηφιακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ. Με βάση το Νόμο για τη ψηφιακή εκπομπή, η ΝΕΡΙΤ έχει δύο συχνότητες για να μεταδίδει τα τηλεοπτικά της κανάλια.
Αυτή τη στιγμή μεταδίσει στη πρώτη ψηφιακή συχνότητα της τα καναλια : NEΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ Sports, NEPIT Sports HD, και τα ολα τα ραδιόφωνα της ενώ στη δεύτερη συχνότητα μεταδίδει ψηφιακά ξένα κανάλια (το Κυπριακό ΡΙΚ, το Αγγλικό BBC World News, το Γαλλικό TV5, και το Γερμανικό Deutche Welle).
Η ΝΕΡΙΤ λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω της συχνής αλλαγής διοικητικών στελεχών, δεν έχει κατορθώσει να προμηθυτεί ψηφιακούς πομπούς για να εγκαταστήσει σε όλη την Ελλάδα. Ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμός που έκανε παραδόξως ακυρώθηκε, αν και μια Γερμανική εταίρεια κατέθεσε κανονικά προσφορά. Είναι η ίδια εταιρεί που προμηθεύει μηχανήματα και για τη DIGEA.
Στη παρούσα φάση και για τις 19/12/2014, η ΝΕΡΙΤ, δεν θα στήσει κανένα ψηφιακό πομπό στη Δυτ, Μακεδονια. Αυτο που θα κάνει είναι να νοικιάσει συχνότητα και μηχανήματα απο τη DIGEA, για να εκπέμψει μόνο το πρώτο της ψηφιακό πακέτο.
Η DIGEA για τα ιδιωτικά καναλια πανελλαδικής εμβέλειας έχει στη διάθεση της 4 συχνότητες. Παντού όμως μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τις πρώτες δύο συχνότητες που έχει και τις υπολοιπες δύο συχνότητες θα τις χρησιμοποίησει για να εκπέμψει κανάλια Υψιλής Ευκρίνειας τα λεγόμενα HD. Επομένως η ΝΕΡΙΤ νοικιάζει τη τέταρτη συχνότητα της DIGEA, και εκπέμπει απο αυτή μόνο το πρώτο της μπουκέτο καναλιών.
Για τη πόλη της Κοζάνης θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης του δευτέρου πακέτου καναλιών της NERIT με τα ξένα κανάλια απο τη συχνότητα του Πηλίου, κανάλι 37. Αυτή τη στιγμή παρεμβάλλει το κανάλι ΝΕΡΙΤ Sports, απο το σημείο εκπομπής Αι-λια Κοζάνης, το οποίο όμως θα κλείσει στις 18/12/2014.
A.Tς.
http://digitaltvwestmacedonia.blogspot.gr


ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΦΟΝΤΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
 

Σχόλια
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων