Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επισκεψη αντιπροσωπειας απο το Ταιβαν στις καλλιεργιες λεβαντας και τσαγιου στην Ξηρολιμνη.






 Η λεβάντα, lavandula angustifolia ή lavandula officinalis, είναι ένας πολυετές θάμνος της οικογένειας των χειλανθών (Lamiaceae). Υπάρχουν πολλά είδη λεβάντας με εκατοντάδες γενότυπους που διαφοροποιούνται από το σχήμα τους, μέχρι την περιεκτικότητα και την σύσταση τους σε αιθέρια έλαια. Γνήσιο αιθέριο έλαιο εξαιρετικής ποιότητας προέρχεται από την lavandula angustifolia, την γνήσια λεβάντα.
Η HERBS&OILS καλλιεργεί από το 2011 τη γνήσια λεβάντα στην περιοχή Ξηρολίμνη Κοζάνης. Η καλλιέργεια γίνεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων και σε εδάφη ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα και ασβεστούχα (Ph >6). Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια και εδάφη μέτριας γονιμότητας. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε εχθρούς και ασθένειες και έχει διάρκεια ζωής 10-12 έτη.
Φυτεύεται το Φθινόπωρο και χρησιμοποιούνται φυτά από μόσχευμα και όχι σπορόφυτα. Τα μοσχεύματα είναι πανομοιότυπα φυτά με τα μητρικά, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβώς το ίδιο DNA και να είναι ομοιόμορφα, κάτι που μας διευκολύνει στις καλλιεργητικές φροντίδες και στην συγκομιδή. Η φυτεία γίνεται με ειδική φυτευτική μηχανή.
Η συγκομιδή γίνεται το καλοκαίρι, Ιούλιο ή Αύγουστο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, με ειδικές μηχανές συγκομιδής. Το στάδιο συγκομιδής όταν πρόκειται για παραγωγή αιθέριου ελαίου, είναι όταν το 50% των ανθέων έχει μαραθεί, ενώ όταν προορίζεται για ξηρή δρόγη, η συλλογή γίνεται όταν το 25-50%των οφθαλμών έχει ανθίσει.
Η ποιότητα του αιθέριου ελαίου εξαρτάται από το είδος και το ποσοστό της περιεκτικότητας των επιθυμητών και ανεπιθύμητων συστατικών, ενώ η απόδοση μιας φυτείας λεβάντας, είτε σε βάρος χλωρής μάζας είτε σε κιλά αιθέριου ελαίου, εξαρτάται από παράγοντες όπως το φυτικό υλικό, την εγκατάσταση της φυτείας, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές φροντίδες και την απόσταξη.

 ΠΗΓΗ:

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων