Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι 2 πετρόχτιστες παραδοσιακές βρύσες της Ξηρολίμνης ,ντυμένες στα λευκά!!



''Ποσα θα μπορουσαν να μας πουνε αυτες οι βρύσες αν ειχαν λαλια. .
 Τις εκτισαν πρωτομαστοροι ποντιοι το 1930 μετα την εγκατασταση τους στην Ξηρολιμνη ,στο Σαηλερ οπως λεγοταν απο τους Τουρκους που το κατοικουσαν. .Ηρθαν οι δικοι μας και αλλαξαν τα παντα.Εκτισαν βρυσες,ξεχερσωσαν τα πα ι ρια,ανοιξαν χαντακια στον καμπο για να μη λιμναζουν τα νερα.Εφεραν νερα απο μακρια με προσωπικη εργασια.Εκτισαν σχολειο ,Εκκλησια .Διαμορφωσαν πλατειες. Και δουλεψαν σκληρα με το χωμα και την πετρα .Εκαναν οικογενειες.Οι περισσοτερες πολυτεκνες.Και "γεμισαν" τον κοσμο με επιστημονες και οχι μονο. ,.Το νερο λιγο,στο ελεος του Θεου. . Οταν εδεησε και βρεθηκε πολυ νερο . . ηδη το χωριο αδειασε απο την εσωτερικη και εξωτερικη μεταναστευση. .
 Η Βρυση λοιπον ειδε πολλα,ακουσε πολλα,εζησε περισσοτερα. .Ολοι εκει υπομονετικα περιμεναν να γεμιζουν τα βετρα νερο και με το νεροξυλο στους ωμους το μετεφεραν στο σπιτι,για ποσιμο,μαγειρεμα για λατρα.
ΣΗΜΕΡΑ έτος 2017 οι δύο Πετρινες Βρυσες στην Ξηρολιμνη μετα το έργο την ανάδειξης αμμοβολης -κλπ αναδειχθηκαν απαραμιλλες. .εργο υψηλης τεχνικης και χωρος αναψυχης,ψυχαγωγιας και πολιτισμου.''



ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 1930
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΛΥΠΗΡΙΔΗ

 ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ-ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ-ΑΡΧΙΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ


ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ-ΜΑΣΤΟΡΟΙ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΗΜΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΗΜΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΗΗΛ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ


ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ :

ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων