Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κείμενο της Μαγδας Ανδρονικιδου απο την Ξηρολιμνη:«FARM BILL» Η αγροτική πολιτική των ΗΠΑ για την πενταετία 2018-23

 Το πρώτο νομοσχέδιο για τα αγροκτήματα στις ΗΠΑ σχεδιάστηκε το 1933 ,για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών, σε μια εποχή που η πείνα και η φτώχεια μάστιζε τη χώρα.
        Από τότε και κάθε 5 χρόνια το Κογκρέσο εγκρίνει ένα τεράστιο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει τα ζητήματα Γεωργίας – κτηνοτροφίας – διατροφής – οικολογικής προστασίας – εμπορίου – ενέργειας –δασοκομίας .
Με την πτώση των γεωργικών εισοδημάτων , την εμφάνιση εμπορικών πολέμων (π.χ με την Κίνα), την αλλαγή του κλίματος , η μοίρα αυτού του νομοσχεδίου είναι πολύ σημαντική.
Στις 20/12/2018 υπεγράφη αυτό το νομοσχέδιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί από το Υπουργείο Γεωργίας ( USDA ) .<< Oι αγρότες μας είναι καλά φροντισμένοι >> είπε ο πρόεδρος μετά την υπογραφή.
Εκτεταμένα προγράμματα και προϋπολογισμός 867 δισεκατομμύρια δολάρια για το νέο FARM BILL.
Αυξάνει την οικονομική ενίσχυση με μορφή επιδότησης επιτοκίου δανείου για προϊόντα όπως δημητριακά- ελαιούχοι σπόροι –ζάχαρη –όσπρια κ.α.Αυξάνει τις τιμές κάλυψης απώλειας εισοδήματος – κάλυψης κινδύνου για την γεωργία. Ενισχύει το δίχτυ ασφαλείας.Αυξάνει τους πόρους για προγράμματα προώθησης των εξαγωγών με πρόσθετη χρηματοδότηση 500 εκ. δολαρίων, για εξεύρεση νέων αγορών.Αυξάνει τους πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος .ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να στηρίζει τα προγράμματα συμπληρωματικής βοήθειας για την διατροφή ή κουπόνια σίτισης (SNAP ),που αφορά το 15% των Αμερικανών.Νομιμοποιεί τη βιομηχανικής κάνναβη.ΕΝΙΣΧΎΕΙ την ασφάλιση των εισοδημάτων του γαλακτοκομικού τομέα.
Οι Αμερικανοί αγρότες έχουν ένα σύνολο εργαλείων για να βελτιώσουν την αντοχή τους στις κρίσεις αγοράς και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η FARM BILL είναι το αντίστοιχο της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε). Οι Αμερικανοί αγρότες είναι οι βασικοί ανταγωνιστές των Ευρωπαίων αγροτών και ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν την στήριξή τους στους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της νέας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ 2020 -2027, προωθεί τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού της πολιτικής και της στήριξης στους αγρότες της Ε.Ε. (Η κομισιόν εισηγείται μείωση κατά 12%).
Οι Ευρωπαίοι αγρότες χρειάζονται καλά στοχευμένη στήριξη της ΚΑΠ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον των αγροτικών εισοδημάτων.
                                                                                                                                  
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ – Πρώην διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ Δυτ. Μακεδονίας


Σχόλια
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων