Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξηρολιμνη:Αναβίωση του Λαϊκού Δρώμενου των «Μωμόγερων» στο Δημοτικό Σχολείο & Γυμνάσιο





Δημοτικό Σχολείο & Γυμνάσιο



Ξηρολίμνης: Αναβίωση του Λαϊκού Δρώμενου των «Μωμόγερων»

Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο «Μωμόγεροι» αναβίωσε στο σχολείο από μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Ξηρολίμνης, που δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

 Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «μίμος» και «γέρος», ενώ οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων. Το δρώμενο αυτό μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και μένει ζωντανό ως τις μέρες μας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Unesco).

 Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας τον κ. Πολυχρόνη Καλογιαννίδηπου παρουσίασε με απλότητα στα παιδιά πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία γύρω από το δρώμενο, τον κ. Χαράλαμπο Λαζαρίδη που συνόδευσε ζωντανά και με δεξιοτεχνία με τη λύρα του τους χορευτές και τους συμμετέχοντες μαθητές που μας ξεσήκωσαν με το χορό και τις εντυπωσιακές τους φορεσιές. 

Η παρουσία όλων συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας μέσα από την αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του ιστορικού μας πλούτου.

Σύνταξη: Δημοτικό Σχολείο Ξηρολίμνης

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων