Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ανάδειξη των δύο πέτρινων βρυσων Ξηρολιμνης



Όταν πριν απο 9 χρόνια ανέλαβα Πρόεδρος της Κοινότητας Ξηρολιμνης οι 2 πέτρινες βρύσες του χωριού μας δυστυχώς ήταν παρατημενες απο ανθρώπους..(φώτο 1) έχοντας παραδοθεί στο χρόνο και την διάβρωση απο ρύπανση,φερτα υλικά κτλ.

Την πρώτη τετραετία της θητείας μου κατάφερα να εντάξω την ανάδειξη και αμμοβολη των δύο πέτρινων βρυσων Ξηρολιμνης  στο πρόγραμμα LEADER με αποτέλεσμα να γίνουν σημείο αναφοράς,στολίδια(φώτο 2) και μνημεία του τόπου μας!!

➡Συγκεκριμένα:Oι εργασίες ανάδειξης των δύο πέτρινων παραδοσιακών βρυσών της Τ.Κ Ξηρολίμνης . Στόχος της παρέµβασης είναι η ανάδειξη δύο (2) πέτρινων παραδοσιακών βρυσών, που βρίσκονται στις 2 πλατείες του χωριού και οι οποίες κατασκευάστηκαν από πέτρες της περιοχής, το 1930, από τοπικούς λιθοξόους. Οι εν λόγω βρύσες χρησιµοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για τις ανάγκες πόσιµου νερού αλλά και για να καλύψουν ανάγκες Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Επιπλέον, οι συγκεκριµένες βρύσες συνδέθηκαν µε την ιστορία της κοινότητας και του ξεριζωµού των κατοίκων από τον Πόντο.
 Το έργο, μεταξύ άλλων εργασιών,  περιλαµβάνει τον καθαρισµό του περιβάλλοντα χώρου από φερτά υλικά (χώµατα, κλαδιά κ.λ.π.) καθώς και από την αυτοφυή βλάστηση, • Τη δηµιουργία επιγραφής µε τα ονόµατα των συντελεστών (µαστόρων) του 1930, την τοποθέτηση ειδικού δικτύου ηλεκτροφωτισµού για την ανάδειξη των βρυσών καθώς επίσης και την επίστρωση με κυβόλιθους αλλα και τοποθέτηση παραδοσικών καθισμάτων και καλαθιών σκουπιδιών.
Ο συνολικός προϋπολογισµός Μελέτης / Υπηρεσίας του έργου ανέρχεται σε 10.264,35 Ευρώ. Το έργο χρηµατοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013”, σε ποσοστό 95% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο (ΕΓΤΑΑ) (αριθ. εναρ. έργου 2010ΣΕ08280000) ενώ σε ποσοστό 5% αποτελεί Εθνική ∆απάνη.

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων