Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξηρολιμνη: Αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda στην εταιρία Bio Life Secrets του Λάζαρου Σεμερτζίδη και της Καλλιόπης Σεμερτζίδου.Στην Ξηρολίµνη Κοζάνης µια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση βρήκε περιθώρια καινοτόµας έκφρασης στο πεδίο των καλλυντικών, όταν µέσα στο 2012 αποφάσισε να ασχοληθεί µε την καλλιέργεια αρωµατικών φυτών. Η Καλλιόπη Σεµερτζίδου ήταν αποφασισµένη από την πρώτη στιγµή να εκµεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τη µεταποιητική αξία της πρώτης ύλης που καλλιεργεί, παρασκευάζοντας υπό την επωνυµία Bio Life Secrets µια σειρά από προϊόντα όπως ανθόνερα, αιθέρια έλαια, φυτικά καλλυντικά, ροδόνερο, βότανα και εκχυλίσµατα.
«Ξεκινώντας µε λίγα µόνο στρέµµατα λεβάντας, φτάσαµε σήµερα να καλλιεργούµε περίπου 300 στρέµµατα βιολογικά αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά που ταιριάζουν στο κλίµα και στο έδαφος του τόπου µας πέρα από τη λεβάντα, όπως τριαντάφυλλα, µελισσόχορτο, τσάι του βουνού και ελίχρυσο» εξηγεί η ίδια στην Agrenda.

Πριν από το 2012, η οικογένεια της Καλλιόπης Σεµερτζίδου δεν είχε ιδιαίτερη επαφή µε την πρωτογενή παραγωγή, µε τις επιχειρηµατικές της δραστηριότητες να τοποθετούνται στον χώρο της εστίασης. Ήταν τα ερεθίσµατα που πήρε από τον σύζυγό της, Χρήστο Μαγειρία, επαγγελµατία αγροκτηνοτρόφο, που στάθηκαν ως αφορµή γι’ αυτή τη στροφή στη γεωργία.
Το ανθρώπινο δυναµικό της εταιρείας µας είναι τα τέσσερα µέλη της οικογενείας συν εποχιακό προσωπικό που µπορεί να φτάσει τα 10 άτοµα. «Το 2016 ξεκινήσαµε τις εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για την υλοποίηση του επόµενου στόχου µας, που είναι η ακόµη µεγαλύτερη αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού και η δηµιουργία ενός ισχυρού brand name µε βασικό χαρακτηριστικό τη σταθερή και υψηλή ποιότητα», συµπληρώνει η ίδια.
Και πλήρης καθετοποίηση παραγωγής στους νέους στόχους της επιχείρησης
Όταν κανείς ξεκινάει από το µηδέν µια τέτοια επιχείρηση, η απειρία στην καλλιέργεια, είναι εξίσου σηµαντικό εµπόδιο µε το µέγεθος των επενδύσεων που χρειάζεται να γίνουν. Στο πρώτο κοµµάτι ουσιαστική ήταν η βοήθεια του Χρήστου Μαγειρία, ενώ στο δεύτερο, τα Σχέδια Βελτίωσης, µε την επιχείρηση να έχει επενδύσει έως τώρα πάνω από 200.000 ευρώ για την αγορά γης, µηχανηµάτων και λοιπών εργαλείων.
Ας σηµειωθεί ότι τα προϊόντα της επιχείρησης διατίθενται επίσης για χονδρική πώληση, µε τη ζήτηση να έρχεται κυρίως από το εξωτερικό. Συνεπώς ο τζίρος της επιχείρησης ενισχύεται στη φάση αυτή σε µεγαλύτερο βαθµό µε έσοδα από τις bulk αποστολές, αν και η ενίσχυση της εταιρικής ετικέτας είναι ο γνώµονας µε βάση τον οποίο κινείται η οικογένεια Σεµερτζίδου. «Είναι πιστοποιηµένα βιολογικά, φυτικά  και υψηλής ποιότητας για να εµπλουτίσουνε καταστήµατα, που θέλουν να ικανοποιήσουν τα υψηλά ποιοτικά στάνταρντ των πελατών τους» εξηγεί η συνοµιλήτριά µας.
Διαβ

Στους στόχους της επιχείρησης είναι η ολοκλήρωση της καθετοποιηµένης παραγωγής,  µε τη δηµιουργία ενός σύγχρονου αποστακτήρα αρωµατικών φυτών και η δηµιουργία ενός επισκέψιµου καινοτόµου πολυλειτουργικού αγροκτήµατος.
«Θέλουµε επίσης να προχωρήσουµε στη δηµιουργία νέων βιολογικών καινοτόµων προϊόντων, δίνοντας στην παράγωγη µας µεγαλύτερη µεταποιητική αξία» συµπληρώνει η Καλλιόπη Σεµερτζίδου, καταλήγοντας: «Επιδιώκουµε να ενισχύσουµε το αγροτικό εισόδηµά µας, να δώσουµε ώθηση στην τοπική οικονοµία, να ενισχύσουµε τον τοπικό τουρισµό και φυσικά να αναδείξουµε τα τοπικά προϊόντα µας».
Σε αυτή τη φάση, η οικογένεια προσφέρει και την τεχνογνωσία που έχει αποκοµίσει από την προσωπική της ενασχόληση υπό µορφή υπηρεσίας σε τρίτους, επαγγελµατίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές. «Αν κάποιος µου έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί µε το τσάι, θα του εξηγούσα ότι δεν είναι καλή ιδέα, γιατί οι αποθήκες είναι γεµάτες εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχουν πράγµατα που δεν γνωρίζαµε και την πατήσαµε, αλλά τώρα µπορούµε να βοηθήσουµε κάποιους να τα αποφύγουν» εξηγεί. 
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός».

Σχόλια (0)

Σχόλια
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων