Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε η υποψήφια Τ.Σ.Κοινότητας Ξηρολίμνης Σωτηρία Τσαλουκίδου




Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε η υποψήφια Τ.Σ.Κοινότητας Ξηρολίμνης Σωτηρία Τσαλουκίδου:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΙΑΣ  Λ. ΤΣΑΛΟΥΚΙΔΟΥ
26/09/2023
ΣΚΕΨΕΙΣ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Αγαπητοί συγχωριανοί, αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ καλό και έντιμο αγώνα σε όλους τους συνυποψηφίους μου και από τους δύο συνδυασμούς.

Είμαστε φίλοι, γείτονες, συγγενείς μα κυρίως όλοι μας συγχωριανοί, Ξηρολιμνιώτες.

Θεωρώ λοιπόν ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις μεταξύ μας. Οι πορείες μας  προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές,  δεν είναι άγνωστες.

Στην προσωπική μου κουλτούρα αλλά και από την εμπειρία μου  σε θέσεις ευθύνης που κατέχω εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην επαγγελματική μου πορεία,  δεν υπάρχει η έννοια του «μηδενισμού» ανθρώπων και καταστάσεων, υπάρχει όμως η έννοια της ενότητας,  της ευθύνης και της δημοκρατίας. 
Η  συνέπεια. Ο οραματισμός και η υλοποίηση στόχων με εργατικότητα, ομαδικότητα και οργάνωση. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Το αίσθημα δικαίου παντού. Η προσφορά και η αγάπη για τον τόπο που ζούμε και τους ανθρώπους του. 
Επίσης ο καθένας από εμάς μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε ως ανιδιοτελές κίνητρο της ενασχόλησής του με τα κοινά, το πραγματικό όμως κίνητρο φαίνεται στη συνέπεια λόγων και έργων.

Συζητώ καθημερινά, δια ζώσης, με πολλούς από εσάς, πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις και αντιλαμβάνομαι ότι το ζητούμενο είναι κοινό για όλους: Η ανάπτυξη του τόπου μας, ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τα έργα υποδομής, τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Σκεπτόμενη λοιπόν, όλα αυτά και άλλα τόσα, σας παραθέτω τις προτάσεις μου για το μέλλον της Ξηρολίμνης μας.

Ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Πόσο ασφαλείς είμαστε αγαπητοί μου;

• Η ασφάλεια της «ζωής» μας με την ευρύτερη έννοια, δεν εξασφαλίζεται  μόνο από έναν τριψήφιο αριθμό (112). Προτεραιότητά μου λοιπόν  θα είναι η επαφή με τα αρμόδια τμήματα πολιτικής προστασίας για την εκπόνηση σχεδίων για την πρόληψη και διάσωση από φυσικές καταστροφές των ζωών των περιουσιών μας, του τόπου μας δηλαδή.  Δεδομένου ότι το θέμα αφορά και όλες τις παρακείμενες κοινότητες πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κοινό σχέδιο σε αυτό το επίπεδο. Διεκδικούμε όλοι μαζί την ασφάλεια μας.

 Σ αυτό το σημείο θα αναφέρω αυτό που μας έλεγε η γιαγιά μου η Τσαλουκίνα, μικρά παιδιά τότε, με αφορμή μια έντονη καταιγίδα με μεγάλο ύψος βροχής και πλημμύρα «το νερόν κ’ ανασπάλ το δρόμον ατ». 

• Αντιπλημμυρικά έργα εντός οικισμού και στον κάμπο μας άμεσα. Πληροφορήθηκα ότι ένα έργο αντιπλημμυρικό στον κάμπο μας που αφορά στην αποστράγγιση των αγροκτημάτων υπάρχει στο «ράφι» κάποιας υπηρεσίας. Η υλοποίησή του και η εφαρμογή του,  μετά από επικαιροποίηση του,   λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, πρέπει να γίνει άμεσα.
 
• Επιπρόσθετα πρέπει να ορισθούν ομάδες εργασίας εθελοντών για κάθε ενδεχόμενο φαινόμενο φυσικής καταστροφής (πλημμύρες, πυρκαγιές, έντονη χιονόπτωση). Όλοι μαζί λοιπόν, συγχρονισμένα και με τον στοιχειώδη απαραίτητο εξοπλισμό, ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι να συμβάλλει σε αυτό.

• Ο  τακτικός έλεγχος και η συντήρηση των υπαρχόντων πυροσβεστικών κρουνών και η έγκαιρη και τακτική κοπή χόρτων εκατέρωθεν των οδών της κοινότητάς μας κατά τους θερινούς μήνες καθώς και των χόρτων σε δημόσιους χώρους.
Δημιουργία Αντιπυρικών ζωνών, έλεγχος και διάνοιξη εκ νέου, όπου χρειαστεί, των υπαρχόντων.

• Έγκαιρη μέριμνα  για την άμεση χορήγηση εκχιονιστικών μηχανημάτων από το Δήμο ή την Περιφέρεια σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης για τον αποχιονισμό της κοινότητας ή  εναλλακτικά μίσθωση ιδιωτικών  εκχιονιστικών μηχανημάτων τα οποία θα πληρώνονται από το Δήμο ή την Περιφέρεια. Προφανώς θα υπάρχει και η εθελοντική ομάδα  της κοινότητάς μας για αυτήν την περίπτωση.
Βελτίωση της καθημερινότητάς μας
Πόσες φορές δεν έτυχε στον καθένα μας να δώσουμε πληροφορίες πρόσβασης σε κάποιον για να φτάσει στο σπίτι μας και πόσο δύσκολο ήταν;

• Στα πλαίσια λοιπόν της βελτίωσης της καθημερινότητάς μας και βλέποντας το δίκτυο δρόμων της Ξηρολίμνης μας, σκέφτηκα το εξής απλό: Οι τέσσερις είσοδοι του χωριού μας να διαμορφωθούν κατάλληλα σε επίπεδο αισθητικής, να φωτιστούν και να τοποθετηθούν πινακίδες αρίθμησης εισόδων και να γίνει  ονοματοδοσία  εισόδων δρόμων   τιμώντας  έτσι τη μνήμη ανθρώπων που προσέφεραν στον τόπο μας και όχι μόνο, π.χ  Είσοδος Αντωνιάδη Χρήστου.  Σε όλο το οδικό δίκτυο της Ξηρολίμνης, μέσα στην επόμενη πενταετία πρέπει να γίνει ασφαλτόστρωση  και με πεζοδρόμια στο μεγαλύτερο μέρος του, ρείθρα και αυλακώσεις. Αυτό είναι ένα από τα προσωπικά μου στοιχήματα.

• Στην καθημερινότητά μας η αισθητική του τόπου μας πρέπει να κατέχει σημαντική θέση. Συντήρηση και βελτίωση λοιπόν, των υπαρχόντων πάρκων, παιδοτόπων και δημιουργία νέων. Στάσεις κατάλληλα διαμορφωμένες ως σημεία συνάντησης, ανάπαυσης, γύμνασης (τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστικών οργάνων κλπ.).

• Απαίτηση και διεκδίκηση για περισσότερα αστικά δρομολόγια από και προς Ξηρολίμνη -Κοζάνη. Αυτό θα έλυνε το δυσβάσταχτο πια κόστος της μετακίνησης μας στις εργασίες μας και όχι μόνο. 

• Δημιουργία δημόσιου παιδικού σταθμού στην Ξηρολίμνη για την ευρύτερη περιοχή. Έργο που θα κάνει ελκυστικό τον τόπο μας για τη διαμονή σε αυτόν, των νέων ανθρώπων  μας που ξεκινούν την οικογένειά τους.  Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την αξία του ως έργο.

•  Στον τόπο μας, επειδή τα καλοκαίρια μας  «μικρά κι αβάσταχτοι οι χειμώνες», η δημιουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, νέων και ενηλίκων για την εκμάθηση χορών και τη δημιουργία χορευτικού τμήματος, για την εκμάθηση μουσικών οργάνων παραδοσιακών και νέων, λαϊκών τεχνών πχ. ξυλογλυπτική, δημιουργία αίθουσας κλειστού γυμναστηρίου με όργανα γυμναστικής με παρουσία γυμναστή κάποιες ημέρες μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Αθλητισμού, θεατρική ομάδα  κλπ. Όπως αντιλαμβάνεστε το εύρος των δραστηριοτήτων μπορεί να είναι μεγάλο και να απευθύνεται και στις όμορες κοινότητες.

• Επέκταση του ασύρματου δικτύου(WIFI  internet) σε περισσότερα σημεία της κοινότητας μας.

• Σεμινάρια με θέματα που θα επιλέγονται από εσάς.(Να μην ξεχνάμε τον επιστημονικό κόσμο της Ξηρολίμνης μας που δεν διαμένει εδώ, του οποίου θα ζητηθεί η συνδρομή). 

•  Αποκατάσταση των φθορών στον περιβάλλοντα χώρο των κοιμητηρίων του χωριού μας και η συχνή κοπή χόρτων κατά τους θερινούς μήνες.

Πολιτιστικές - Αθλητικές δράσεις

• Δημιουργία ψηφιακού λαογραφικού μουσείου με αντικείμενα των προγόνων μας. Ήδη  υπάρχει συλλογή  εκθεμάτων σε ιδιωτικό χώρο του συγχωριανού μας κ. Λυπηρίδη Ελευθέριου ο οποίος με αγάπη και μεράκι συνέλεξε. Η συλλογή αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί με τη συνδρομή όλων μας και μέσω ψηφιοποίησης, εικονικά, να εκτίθεται στο κοινό που ενδιαφέρεται για την παράδοση του τόπου μας (π.χ.Info kiosk).

• Ανάγκη δημιουργίας Πολιτιστικού Συλλόγου με πολιτιστικά δρώμενα και σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Το «αντάμωμα» ως γιορτή  της περιοχής των Καραγιαννίων πρέπει να είναι ορόσημο των ερχόμενων καλοκαιριών
•  Η καθιέρωση του πανηγυριού κάθε χρόνο  προς τιμήν της εορτής  του Αγίου Γεωργίου.

• Δραστηριότητες πολιτιστικές με συμμετοχή στις αντίστοιχες του Δήμου μας.
Θυμόμαστε παλαιότερα έτη, με πρωτοβουλίες  και έργο συγχωριανών μας αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα, όπως η κ. Τζατζάκη Αθανασία, ο αείμνηστος Ζερβανταρίδης Νικόλαος , ο κ. Νικολαϊδης Ιωάννης, η κ. Γκέσσου Αναστασία, ο κ. Κων/νος Παρασκευάς  κ.ά.

 Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να δίνουμε προστιθέμενη αξία σε κάθε τι καλό, σε οποιονδήποτε τομέα, με γνώμονα μόνο το καλό των ανθρώπων της  Ξηρολίμνης μας και όχι να αφαιρούμε. 

• Συνεργασία με τον υπό ίδρυση Φυσιολατρικό Σύλλογο Ξηρολίμνης & Εθελοντών (ΦΥ.ΣΥ.Ξ.Ε.)

• Η συλλογική μας προσπάθεια και διεκδίκηση για την επάνοδο της ΑΕΠ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΩΝ. Μια νέα αρχή με προοπτική, που τη δικαιούμαστε.

• Η αξιοποίηση του Ξενώνα  για τουρισμό σε ξένους επισκέπτες, έναντι αμοιβής, με άμεση αποκατάσταση των σημείων του δρόμου που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτό.

• Βελτιωτικές ενέργειες στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου της Αγίας Κυριακής.
Επίσης σε αυτόν τον τομέα το εύρος δραστηριοτήτων είναι μεγάλο και οι συγχωριανοί μας που θέλουν να ασχοληθούν πολλοί.

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Αγαπητοί συγχωριανοί στην περίπτωση που με την ψήφο σας  πρωτεύσω, ως Πρόεδρος της Ξηρολίμνης μας, δηλώνω ότι, το ποσό της αντιμισθίας του Προέδρου θα δίνεται για κοινωνικές δράσεις στην κοινότητά μας όπως:

• για την  ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου σε συνεργασία με τον Πατέρα Γεώργιο και τα μέλη της Επιτροπής ης Εκκλησίας μας. 

• για τη λειτουργία Κοινωνικού φροντιστηρίου 
Η ζωή καθημερινά μας διδάσκει τη σπουδαιότητα  της αλληλεγγύης, της ενότητας, της προσφοράς και της ανθρωπιάς.
 
Ας είμαστε όλοι ενωμένοι και ας προσφέρουμε με αγάπη στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 

Σε αυτόν τον τομέα  έργα για τα οποία έγινε αναφορά στο παρελθόν, κατά την άποψη μου, πρέπει να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν. Η αναπτυξιακή δύναμη αυτών, εάν τελεσφορήσουν,  θα είναι σημαντική για τον τόπο μας.

1. Αξιοποίηση του νερού της Πέτρινης Βρύσης (τριεθνές) με στόχο τη δημιουργία τσιμενταύλακα από τον οποίο θα αρδεύονται οι οικιακοί μπαξέδες.

2. Κεντρική αποχέτευση - Βιολογικός καθαρισμός

3. Κατασκευή Ταμιευτήρα Νερού  στο αγρόκτημα των κοινοτήτων Καραγιαννίων με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου αρδευτικού δικτύου.

• Ενεργειακή αναβάθμιση με φωτοβολταϊκά πάνελ του παλαιού σχολικού κτιρίου , και του κοινοτικού καταστήματος .

• Ενεργειακή αναβάθμιση του αρδευτικού συστήματος έτσι ώστε το κόστος χρήσης του να είναι μικρότερο για όλους, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και της αλλαγής καλλιεργειών σε πιο δυναμικές.

• Τέλος, κατά την άποψη μου, ένα σχέδιο με προοπτική είναι η συμμετοχή μας  σε ενεργειακή κοινότητα (ως συναιτερισμός που επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, μέσα από καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές) που θα ενισχύσει το εισόδημα μας, θα προστατευθεί το περιβάλλον και θα προωθηθεί η ενεργειακή δημοκρατία της οποίας η έννοια αναφέρεται  όχι στην  παραγωγή ενέργειας  από τους λίγους   αλλά από όλους μας. Σ’ αυτό τον τομέα η εξειδικευμένη γνώση του συγχωριανού μας κ. Κουτσούπα Κώστα, μας είναι απαραίτητη και θα έχουμε τη συνδρομή του. 

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι μόνο τα ποσά από το Δήμο. Πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ για να εντάσσουμε έργα ως κοινότητα. Έχουμε τη βοήθεια ανθρώπων, όπως  του συγχωριανού μας  κ. Λυπηρίδη Σωκράτη,  του οποίου η κύρια ενασχόληση στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας  είναι το ΕΣΠΑ.

Αγαπητοί συγχωριανοί, με αίσθημα ευθύνης και συνειδητή επιλογή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, ζητώ την ψήφο σας ως ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Δεσμεύομαι  για πλήρη διαφάνεια των πράξεων του Τοπικού Συμβουλίου με την καθιέρωση της ετήσιας λογοδοσίας πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού ενώπιον όλων σας.

 Για μένα το σημαντικό είναι το «μετά τις εκλογές».
 
Θέλω την ενότητα όλων μας  αιρετών και μη, και τον καθένα από εσάς δίπλα μου όποια κι αν είναι η επιλογή της ψήφου του.

 ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ σ΄ αυτή την προσπάθεια  για την Ξηρολίμνη μας που πρέπει να την ανεβάσουμε στη θέση που της αξίζει. 

Όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. 
Μόνο έτσι θα απαντηθεί και ένα σημαντικό ερώτημα κυρίως των νέων  «Γιατί να μείνω στην Ξηρολίμνη;» 

Με τιμή
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
ΣΩΤΗΡΙΑ Λ. ΤΣΑΛΟΥΚΙΔΟΥ

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων