Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Αργοναύτες Βαΐμπλιγκεν τίμησαν τον Ξηρολιμνιωτη Χριστόφορο Χριστοφοριδη



Αργοναύτες Βαΐμπλιγκεν διήμερο αφιέρωμα στη Ματσούκα του Πόντου 28-29 Σεπτεμβρίου 2018 (φωτογραφίες Κώστας Αδραμάνης)
Αργοναύτες Βαΐμπλιγκεν συνώνυμο με τηνΑγάπη (για τον τόπο των προγόνων τους), την Μεθοδικότητα (στόχος, προγραμματισμός, δράση),την Οικογένεια(ένας σύλλογος μια οικογένεια, μικροί μεγάλοι, παλιοί, νέοι ένα), ήθος και αρχέςπου τηρούν όλοι όσοι εμπλέκονται με μόνο ένα μέλημα την διατήρηση και μετάδοση της γλώσσας τα ήθη και έθιμα του Πόντου.
Αλλη μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε  το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Σεπτεμβρίου 2018, στα πλαίσια των διήμερων εκδηλώσεων, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην περιοχή της Ματσούκας, τιμήσαμε τον κ. Χριστόφορο Χριστοφορίδη.
Ο κ. Χριστοφορίδης, γεννημένος στην Ξηρολίμνη Κοζάνης το 1927, με καταγωγή την Κουνάκα της Ματσούκας, σπούδασε Γεωπονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σταδιοδρόμησε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας στην Αθήνα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ποντιακή διάλεκτο. Επιμελήθηκε και εξέδωσε βιβλία. Ένας άνθρωπος που έζησε για τα καλά την πρώτη προσφυγική γενιά και ταξίδεψε αρκετές φορές στον Πόντο.
Στην αίθουσα “Kameralamtskeller”, σε όμορφη, οικογενειακή ατμόσφαιρα,  αφού προηγήθηκε μουσική εισαγωγή των μουσικών Πόλιο Παπαγιαννίδη και Κώστα Σιαμίδη, το τιμώμενο πρόσωπο μας έδωσε σημαντικές, ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες για την ιδιαίτερή του πατρίδα. Ο «Σάρπογλης» μίλησε για τις Μονές του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Παρουσίασε ήθη κι έθιμα, μύθους, παιχνίδια και έδειξε χάρτες και πολλές προσωπικές του φωτογραφίες. Ακολούθησε όμορφη συζήτηση με ερωτήσεις και προσωπικές εμπεριές του εισηγητή

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων